Heb je vragen?

Ben je rij-instructeur en wil je weten wat Awesome Driver voor jou kan betekenen?

Meest gestelde vragen

5

Wat kost het?

5

Hoe komen jullie aan mijn slaging% of de aantal examens?

5

Hoe moet ik me aanmelden?

Wie mag autorijles geven?

Ben jij een leerling?

Ben jij een auto-instructeur?

Er wordt veel gezegd over het geven van autorijlessen. In sommige landen mogen bijvoorbeeld de ouders of iemand met veel rijervaring rijles geven. Maar mag dit wel echt? Wat zijn precies de regels? Wie mag rijles geven?

Voor leerlingen

Wie mag autorijles geven?

In landen zoals Amerika en België is het heel gebruikelijk dat de ouders rijles geven. In Nederland ligt dit anders. Ouders mogen hun kinderen geen autorijles geven. Sterker nog: dit is strafbaar. Het is vooral belangrijk om goed te realiseren dat je alleen rijles kunt geven als je bevoegd bent. En die bevoegdheid haal je niet zomaar. Wanneer je toch les krijgt van je ouders of een andere bekende, dan zitten hier hoge boetes aan vast. Er zijn alsnog mensen die dit risico nemen, zodat de leerling al wat voorkennis heeft. Besef goed dat deze voorkennis minimaal is. De vraag is dus of je dit risico wel wil nemen.

Een lesauto

Behalve de rijbevoegdheid, moet de rij-instructeur ook een speciale lesauto hebben. Vanuit de wet is het verplicht om een auto te hebben met een dubbele bediening. Aan de passagierszijde moeten pedalen aanwezig zijn, zodat de instructeur kan remmen als het nodig is. De pedalen staan met elkaar in verbinding. Ook moeten er extra spiegels worden toegevoegd, zodat de instructeur zijn eigen spiegels heeft om te gebruiken en alles veilig in de gaten te houden. Als laatste moet het voor andere weggebruikers duidelijk zijn dat het een lesauto is. Dit wordt meestal gedaan met de letter L op het dak. Een rijinstructeur is verplicht om een lesauto te hebben die voldoet aan de genoemde eisen.

Hoe weet je of een rij-instructeur rijbevoegd is?

Om zeker te weten dat je rijlessen krijgt van een rijbevoegde rij-instructeur, kun je altijd naar een certificaat vragen. Wanneer deze niet ouder is dan vijf jaar, weet je dat het goed zit. Een rij-instructeur kan ook aangesloten zijn bij een van de rijschoolbonden. Dit zijn BOVAG, FAM en VRB. Om hierbij aangesloten te zijn, moet de rijschool voldoen aan verschillende eisen. Is een instructeur hier aangesloten? Dan weet je dus dat de instructeur bevoegd is.

Welke rijschool kies je?

Kijk niet alleen naar de rijbevoegdheid van de rij-instructeur, maar ook naar andere zaken, zoals het slagingspercentage en de prijs voor de rijlessen. Gebruikt de instructeur de RIS-methode of een andere? En welke methode past het beste bij jouw wensen? Als je een rijschool hebt gevonden die goed lijkt, dan is het natuurlijk ook verstandig om eerst een proefles te nemen. Zo weet je of je een goede klik hebt met de betreffende instructeur.

Voor instructeurs

Hoe krijg je bevoegdheid tot rij-instructeur?

Om rij-instructeur te worden, moet je een opleiding doen tot rij-instructeur. Deze opleiding bestaat uit verschillende fasen en aan het einde moeten er deelexamens worden gedaan. Je moet onder anderen het voertuig bedienen, bijzondere verrichtingen uitvoeren en een theorie-examen doen. Wanneer alles is voltooid, heb je je diploma op zak en mag je jezelf rij-instructeur noemen. Dit kun je bij verschillende opleiders doen. De kosten hiervan liggen tussen de 2.000 en de 6.500 euro.

Rijbevoegdheid houden

Om de rijbevoegdheid te houden, moet de rij-instructeur elke vijf jaar opnieuw je certificaat behalen. Zo blijft garant dat de instructeur kwaliteit biedt.

RIS rij-instructeur

Er bestaat ook nog de RIS. Dit staat voor Rijopleiding In Stappen. Hierbij wordt een leerling stap-voor-stap geleerd om auto te rijden. De slagingspercentage is hoger. Voor sommige leerlingen zijn RIS-instructeurs een betere keuze, omdat ze dan gestructureerd rijlessen volgen. Een rij-instructeur krijgt veel extra bijscholing om de RIS-methode.

Ben je opzoek naar een rijschool?

Laten we kijken welke instructeur het best bij jou past.

Dit artikel is geschreven door:

  Suzanne Peters
  10-03-2020

Je mag ons volgen op:

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”rounded” icons_location=”left” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]