Heb je vragen?

Ben je rij-instructeur en wil je weten wat Awesome Driver voor jou kan betekenen?

Meest gestelde vragen

5

Wat kost het?

5

Hoe komen jullie aan mijn slaging% of de aantal examens?

5

Hoe moet ik me aanmelden?

Welke autorijschool ga ik kiezen?

Wanneer je besloten hebt om rijlessen te nemen, moet je al beginnen met het maken van een belangrijke keuze: welke autorijschool kies je? In iedere gemeente heb je vaak wel meerdere rijscholen. Rijlessen zijn daarnaast. niet goedkoop en je zit toch vaak al meerdere rijuren vast. Hoe maak je de keuze voor een geschikte rijschool? Waar let je op?

Voor leerlingen

Slagingspercentage van een rijschool

Eén belangrijk aspect dat je in de gaten moet houden, is het slagingspercentage. Een rijschool met een hoger slagingspercentage, betekent meestal dat de instructeur weet hoe hij of zij les moet geven. Houd wel goed in je achterhoofd dat het slagingspercentage niet alles zegt. Als een rijschool net nieuw is, is een meting bijvoorbeeld minder betrouwbaar dan die van een rijschool die al tien jaar actief is. Ook kan het slagingspercentage iets zeggen over de leerlingen zelf.

Rijbevoegdheid

Iemand mag alleen rijlessen geven als hij rijbevoegd is. Het komt echter wel eens voor dat er autorijscholen zijn die rijlessen geven zonder rijbevoegdheid. Controleer daarom altijd goed hoe dit zit en of de autorijschool betrouwbaar is. Vraag bijvoorbeeld om een WRM-bevoegdheidpas en bekijk of de rijschool is ingeschreven bij het CBR.

Hoeveel kosten de rijlessen?

Ook de prijs die je moet betalen voor het halen van je rijbewijs is natuurlijk erg belangrijk. Een rijbewijs is al duur zat, dus als je daar wat op kunt besparen, is dat mooi meegenomen. Veel mensen kiezen voor een rijschool waarbij je een pakket kunt afnemen. Je hebt dan bijvoorbeeld twintig of dertig lessen, een tussentijdse toets en een rij-examen in dit pakket zitten. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent en lijkt het gemakkelijker om prijzen met elkaar te vergelijken. Vergeet echter niet: de prijs van een pakket zegt niet alles. Als je zakt voor je rijbewijs, dan zul je meer lessen nodig hebben. Ook is het aantal rijlessen in een pakket voor de meeste leerlingen niet genoeg om ook echt te leren rijden.

Kijk niet alleen naar de prijs

Kijk overigens nooit alleen naar de prijs per les wanneer je prijzen met elkaar vergelijkt. De ene rijschool heeft een rijles van 40 minuten, de ander hanteert 50 minuten en weer een ander gaat 60 minuten met je op pad. Informeer dus ook altijd hoe lang een rijles duurt. Daar heb je uiteindelijk meer aan.

Vraag aan vrienden of familie

Misschien is er in jouw omgeving wel iemand geweest die net zijn of haar rijbewijs heeft gehaald. Informeer eens bij welke rijschool dit was en hoe de ervaring was. Werd alles goed uitgelegd? Hoe was het gevoel in de auto en hoe zat het met de uiteindelijke kosten? Ken je niemand die onlangs rijlessen heeft gevolgd, dan zijn er online ook vaak wel recensies te lezen. Let wel op dat deze niet altijd een even helder beeld geven. Iemand met een negatieve ervaring is sneller geneigd om een recensie te plaatsen dan iemand met een positieve ervaring. Ook hebben rijscholen die kleiner zijn of net zijn begonnen vaak minder recensies.

Zorg voor een proefrit

Koop nooit zomaar een heel pakket lessen, maar zorg dat je begint met een proefrit. Zo kun je kennismaken met de instructeur en weet je hoe hij of zij lesgeeft. Het gevoel dat je hebt bij een rijschool is erg belangrijk. Je moet wel een klik hebben met de persoon die naast je zit. Vooral als je nagaat dat je voor minstens dertig lessen of langer met deze persoon te maken hebt. Kijk goed hoe je je voelt tijdens de les en of je makkelijk leert.

 Een laatste tip

Als je wilt bepalen hoe duur het is om je rijbewijs te halen, houd er dan rekening mee dat de kans aanwezig is dat je niet in één keer slaagt voor je examen. Je kunt beter bepaalde kosten dubbel rekenen en later een positieve meevaller hebben, dan dat je niet voldoende geld hebt om het examen daadwerkelijk te doen. Het is heel vervelend als je flink wat lessen hebt gehad en vervolgens geen geld meer overhebt voor je examen.

Benieuwd naar het platform? Meld je kosteloos aan voor de informatieavond in Arnhem

Dit artikel is geschreven door:

  Suzanne Peters
  10-03-2020

P.S. wij delen meer dan alleen artikelen:

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”rounded” icons_location=”left” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]