Heb je vragen?

Ben je rij-instructeur en wil je weten wat Awesome Driver voor jou kan betekenen?

Meest gestelde vragen

5

Wat kost het?

5

Hoe komen jullie aan mijn slaging% of de aantal examens?

5

Hoe moet ik me aanmelden?

Rijlessen met autisme (ASS)

Heb jij een vorm van Autisme Spectrum Stoornis (ASS)? Komt vaker voor dan mensen denken. Uit het onderzoek van NVA blijkt dat er jaarlijks ruim 10.000 mensen met Autisme rij-examen afleggen. Dus jij bent niet de enige en hiervoor hebben we een oplossing.

Wat is Autisme?

Ruim 1% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met autisme. Dit zijn ongeveer 200.000 mensen. Echter is het aantal mensen dat te maken heeft met autisme zoals; ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners is vele malen hoger.

Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden:

  • Sociale interactie;
  • Communicatie;
  • Flexibiliteit in denken en handelen;
  • Filteren en integreren van informatie;

Autisme wordt ook afkort naar ASS wat staat voor Autisme Spectrum Stoornis.
Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de volgende websites: Autismekracht en NVA.

Rijlessen met autisme?

Naar mate we ouder worden mogen we meer en vanaf 16.5 jaar mag je onder andere je auto rijbewijs halen. In veel gevallen is het nemen van rijlessen vrij intensief. Maar wat nou als je een vorm van autisme hebt. Waar lopen de meesten mensen tegenaan? We zetten hieronder aantal belangrijke kenmerken waarop mensen met Autisme tegenaan lopen.

  • Weinig structuur en overzicht;
  • Je raakt overprikkeld door te veel instructies en verkeer interacties;
  • Je verwerkt de informatie in het verkeer minder snel;
  • Gevoelig voor negatieve commentaar;
  • Vastlopen of blokkeren tijdens een verkeerssituatie;
  • Moeite met communicatie;
  • Je hebt moeite met plannen.

Een behoorlijk lijst, maar dit betekend niet gelijk dat een persoon met autisme al deze kenmerken vertonen. Het is belangrijk om te weten dat iedereen met Autisme uniek is en hierdoor anders is.

Het is daarnaast belangrijk dat je concentreert op de positieve kanten van Autisme.

Kan ik rijlessen met autisme?

Het antwoord is JA!
Er moet wel een kanttekening gemaakt worden, dat er situaties zijn dat de instructeur beoordeeld of je wel of niet veilig rijlessen kan volgen. Het advies van de instructeur is tevens niet bindend. Of je wel of niet veilig kan rijlessen bepaalt het CBR. Dit gaat via een proces waar je de volgende stappen moet doorlopen:

  • Je vult een gezondheidsverklaring in.
    Dit is een vragenlijst waarin je aangeeft dat je autisme hebt.
  • Je gaat naar de psychiater.
    De psychiater schrijft een rapport over je situatie met een advies over je rijgeschikteid. Dit rapport is voor jou altijd toegankelijk en in te lezen.
  • Je doet (eventueel) een rijtest.
    Om te onderzoeken wat de invloed van jouw autisme op het auto rijden zal zijn. Zal er mogelijk een rijtest plaats vinden. De psychiater adviseert of de rijtest wel of niet nodig is.

Voor meer informatie over hoe het CBR bepaalt of je wel of niet veilig kan rijden verwijzen we je graag naar: Hoe kan ik rijden met autisme.

Hoe vind ik een geschikt rij-instructeur?

Om rijlessen met autisme te volgen is er een ander aanpak nodig. Het is belangrijk dat de instructeur begrijpt wat Autisme betekend en wat de kenmerken zijn. Hierdoor kan de instructeur een geschikte rijles methode toepassen die bij jou past!

Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt met instructeur die gespecialiseerd of ervaring hebben in rijlessen met autisme, ADHD en faalangst. Je kunt gemakkelijk je wensen en behoefte selecteren waarop wij voor jou de beste match laten zien. Zo kan jij de instructeur benaderen die bij jou past.

Copyright © 2021 & 2022 - Awesome Driver – alle rechten voorbehouden

Privacy Algemene voorwaarden