Heb je vragen?

Ben je rij-instructeur en wil je weten wat Awesome Driver voor jou kan betekenen?

Meest gestelde vragen

5

Wat kost het?

5

Hoe komen jullie aan mijn slaging% of de aantal examens?

5

Hoe moet ik me aanmelden?

Autorijlessen met faalangst

Heb jij last van faalangst? Dan is het behalen van een rijbewijs een behoorlijke opgave. Wat voor een mogelijkheden zijn er om toch te slagen voor je rijbewijs?

Voor leerlingen

Wat is faalangst?

Faalangst betekent letterlijk dat je bang bent om te falen. Zenuwen voor een belangrijke gebeurtenis – zoals het rijexamen – zijn heel normaal, maar bij iemand die faalangst heeft, zijn de zenuwen zo extreem dat het voor een blokkade of problemen zorgt. Door de zenuwen kun je niet meer helder denken en ontstaat er misschien zelfs een black-out. Iemand met faalangst kan zich ook heel erg druk maken en elk kleine dingetje enorm uitvergroten, met alle gevolgen van dien.

Faalangst tijdens het rijden

Faalangst tijdens het rijden vindt vooral plaats op het moment dat iemand het theorie-examen moet doen, of het praktijkexamen. Je kunt waarschijnlijk al best goed rijden – anders zou je niet mogen afrijden – maar toch gaat het niet goed tijdens het rijexamen. Je moet opnieuw afrijden, en misschien nog wel een keer. En in het ergste geval gooi je uiteindelijk de handdoek in de ring en behaald je het rijbewijs nooit.

Dit is een scenario waar veel mensen mee te maken hebben, maar faalangst hoeft echt niet te betekenen dat je nooit een rijbewijs kunt halen. Er zijn gelukkig andere mogelijkheden. Denk aan een rijschool die je goed kan begeleiden of een speciaal faalangstexamen.

Welke rijschool?

Er zijn rijscholenen die gespecialiseerd in het omgaan met mensen die extreme angst of zenuwen hebben. Als jij vermoedt – of weet uit eerdere rijlessen – dat je snel zenuwachtig bent, dan is het slim om een rijschool te vinden die leerlingen kan begeleiden die last hebben van faalangst. De instructeurs weten hoe ze jou op je gemak moeten stellen en helpen je om met een gerust gevoel de weg op te gaan.

Tips voor jezelf

Heb jij last van faalangst? Dan zijn er ook enkele dingen die je zelf kunt doen. Zorg dat je voldoende ontspanning van tevoren hebt. Eventueel zou je aanvullend wat Valeriaan kunnen innemen. Dit maakt je iets rustiger, maar bevordert niet je rijvaardigheid. Het is ook slim om vooral te leren omgaan met jouw onzekerheden. Leer dat je best fouten mag maken. Dit is niet gemakkelijk, dus ook niet zomaar gedaan. Eventueel kan professionele hulp op dit vlak je helpen. Denk aan een psycholoog of NLP-coach.

Wat is het faalangstexamen?

Het faalangstexamen is speciaal voor mensen die last hebben van faalangst. Je kunt dit speciale examen aanvragen wanneer je van tevoren al weet dat je te zenuwachtig bent, of wanneer uit een eerder rij-examen bleek dat je te zenuwachtig wordt. De examinator is een faalangstexaminator die speciaal is opgeleid om examens af te leggen bij mensen die last hebben van faalangst.

Wat is er anders aan een faalangstexamen?

Een faalangstexamen duurt een stuk langer dan een normaal examen. Houd rekening met zo’n 80 minuten. Er is dan altijd eerst een intakegesprek, zodat je rustig kunt wennen aan de situatie en ook meteen kunt uitleggen waar jouw struikelblokken zitten. Tijdens het examen is er ook een mogelijkheid om een korte time-out te nemen, bijvoorbeeld als de stress hoog oploopt of wanneer je merkt dat je het allemaal niet meer goed trekt.

Is een faalangstexamen gemakkelijker?

Een rijexamen met faalangst blijft lastig, en je zult dezelfde vaardigheden moeten uitvoeren als bij een normaal rijexamen. Je hebt echter wel wat meer tijd en een examinator die bekend is met jouw probleem.

Op zoek naar een goede rijschool?

Ben jij op zoek naar een goede rijschool die ervaring heeft met leerlingen die last van faalangst hebben? Vergelijk dan verschillende aanbieders en maak ook zeker eens een proefrit om te kijken hoe het rijden voelt.

Ben je opzoek naar een rijschool?

Laten we kijken welke instructeur het best bij jou past.

Dit artikel is geschreven door:

  Suzanne Peters
  Copywriter

P.S. wij delen meer dan alleen artikelen:

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”rounded” icons_location=”left” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]